Chyba uzależniłam się od zup z dodatkiem soczewicy 🙂 Są gęste, sycące, ale jednocześnie lekkie. A co najważniejsze szybkie w przygotowaniu!

Dziś mała wariacja na temat zupy z soczewicy na mleczku kokosowym ( Klik! ). Dzisiejsza zupa jest na pewno dużo ostrzejsza i bardziej kwaśna, ale jednocześnie przypomniała mi smak lata 🙂

 

Przepis (4 porcje):

  • soczewica czerwona – 1 szklanka,
  • cebula – 1 średnia,
  • czosnek – 1-2 ząbki,
  • papryka czerwona – 1/4 sztuki,
  • passata pomidorowa – 1 kartonik (500 g),
  • mleczko kokosowe (sama śmietanka) – 4 łyżki (100 g),
  • olej kokosowy lub rzepakowy do smażenia – 1 łyżka,
  • cytryna – 1 średnia,
  • świeża papryka chili – do smaku (u mnie 1/4 średniej i jest ogniście!)
  • przyprawy: kurkuma (1/4 łyżeczki), imbir (1/4 łyżeczki lub kawałek świeżego), lubczyk suszony (1/2 łyżeczki), sól do smaku.

Czas przygotowania: do 25 minut.

DSCN7548

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić drobno. Soczewicę przepłukać na sicie.
  2. W garnku rozgrzać olej, zeszklić cebulę i czosnek, dodać przyprawy i chwilę podsmażyć. Po domu powinien roznieść się piękny zapach przypraw.
  3. Do garnka dodać pokrojoną paprykę i soczewicę i chwilę podsmażyć. Zalać szklanką wody i zamieszać. Dodać passatę pomidorową i gotować do miękkości soczewicy.
  4. Gdy soczewica będzie miękka dodać mleczko kokosowe i sok z całej cytryny. Spróbować i doprawić do smaku, ewentualnie dodać szczyptę cukru, by przełamać kwaskowatość zupy.
  5. Zupę można zmiksować na krem. Jeśli jest za gęsta – dodać jeszcze wody.

Smacznego!